+36-70/670-1530 | info@doxit.hu                                                              Akár 1-2 munkanapos szállítás!

+36-70/670-1530 | info@doxit.hu                                                              Akár 1-2 munkanapos szállítás!

Doxit Blog

Mit vegyünk szülőként, nagyszülőként a gyermeknek?

Kovács Péter
Mit vegyünk szülőként, nagyszülőként a gyermeknek?

Ma egy szülőnek, nevelőknek nincsen könnyű dolga.
Régen sem volt, de ma már sok egyéb dologhoz is érteni kell valamilyen szinten.
Ilyen a számítástechnika is.
Ebben a sorozatban a szülőknek, nagyszülőknek szeretnénk elsősorban irányt mutatni eszközök terén, de persze azoknak is megfelelő iránymutatás lehet, akik maguknak kívánnak valamilyen eszközt venni.








Az alap probléma

 

Minden szülőnek elérkezik az a pont, hogy a gyermekének valamilyen informatikai eszközt kell biztosítania.
Szükséges a tanuláshoz, a beadandókhoz, illetve a félig-meddig mögöttünk hagyott vírushelyzetből megtanulhattuk, hogy bármikor létrejöhet egy olyan helyzet, hogy enélkül teljesen megvagyunk lőve.
Az biztos, hogy vagy egy tabletre billentyűzettel, egy laptopra vagy egy asztali számítógépre szükség lesz.
A másik probléma kör a játékok. Akik még a ’béke időkben’ nőttek fel, sokan közülük nehezen emésztik meg, hogy az utánuk következő generációknak a számítógépes játékok a mindennapjaik szerves részét képzik. De a világ változik és a mai játékok nagyjából azt a funkciót töltik be, mint egy film vagy sorozat nézés. Kikapcsolódást nyújtanak, egyeseknek karriert is, így egy szülőnek ma nem az kell legyen a célja, hogy a tiltás eszközét alkalmazza, inkább az edukációt és a mértéktartást kellene a neveléskor előnybe részesítenie. De erről majd egy külön cikkben fogunk beszélni.

A jelen sorok elsősorban arra keresi a választ, hogy milyen eszközt, eszközöket vásárolhatunk. Melyiknek mik az előnyei és a hátrányai.
Annyi bizonyos, hogy nincsen arany út. Ha lenne, akkor sem ennek, sem más cikkeknek nem kellene megszületnie a témában, de még is létre jönnek.

 

Lehetőségek

 

Az alap az, hogy egy ilyen rendszernek vannak anyagi vonzatai.
Így önmagában az anyagi lehetőségek befolyásolják azt, hogy milyen irányokba tudunk elindulni. De, ha kvázi korlátlanok is az ez irányú opcióink, akkor sem érdemes egy csomó felesleges kütyüt megvenni. Ezzel csak a szemetet termeljük és a pénzünket dobáljuk ki az ablakon, amit azok sem szeretnek megtenni, akik jobb anyagi helyzetben vannak.
Akik pedig rosszabb körülményekből indulnak nekik egyértelmű, hogy a lehető legoptimálisabb megoldást kell megtalálniuk és meg kell hozniuk a legkevésbé fájdalmas kompromisszumokat.

 

Mi a legfontosabb?

 

Fontos priorizálni főleg, ha egy adott büdzsével rendelkezünk.
A legfontosabb ez esetben, hogy a gyermekünk tanulási lehetőségei ne legyenek korlátozottak. A játék például ez esetben csak a másodlagos lehetőség és inkább itt kell meghúzni a határt. Sok család nem teheti meg, hogy mindenkinek legyen valamilyen informatikai eszköze az okostelefonon kívül, így van egy vagy esetleg 2 valamilyen számítógép. De térjünk rá az eszközökre és kicsit boncolgassuk, hogy melyik mit tud nyújtani.

 

Tablet + billentyűzet

 

Jó megoldásnak tűnik ez a lehetőség. Relatív picike, elég mobilis, billentyűzettel pedig kvázi egy laptop vagy számítógép kiválthatóságának hamis ígéretét sejteti.
Azonban egy tablet igazából sokkal inkább közelebb áll egy nagy okostelefonhoz, mint egy laptophoz vagy asztali számítógéphez, PC-hez.
Sok marketing anyag sejteti azt, hogy egy normál Windows vagy MacOS rendszert kiváltanak, de a valóságban ez sajnos egyáltalán nem igaz.
Sem a teljesítménye, sem az időtállósága nem áll egy szinten a másik 2 opcióval.
Ráadásul azok a tabletek, amik hellyel közzel meg is ugorják ezt a szintet, sokszor drágábbak, mint a másik 2 vetélytársuk. Nagyon gyorsan avulnak, így elég hamar eljutunk arra a pontra, hogy cserélni szükséges, mert vagy tönkremegy vagy már használhatatlanul lassú.
Egy tablet így inkább ’b’ opció. Mi semmiképpen nem javasoljuk elsődleges eszköznek.

Előnyei:
- Nagyon mobilis
- Rengeteg alkalmazás elérhető rá

Hátrányai:
- Gyors elavulás
- Korlátozott funkcionalitás
- Korlátozott kompatibilitás más eszközökkel (például pendrive, nyomtató)
- Sérülékenység
- Kiegészítőkkel együtt relatív nagy bekerülési költsége lehet egy használható darabnak

Laptop

 

Egy laptop már tekinthető teljes értékű számítógépnek. Itt már sokkal kevesebb kompromisszummal kell számolnunk, mint tablet esetében.
A mobilitása közel azonos lehet, azonban, ha ez szempont érdemesebb a 14” és ez a méret alattiakból választani.
Nagyon fontos, hogy megfelelő minőségű laptopot vásároljunk. Ha nincs legalább 2-300 ezer forint egy új laptopra, sokkal érdemesebb garanciával használt prémium eszközt venni. Erről itt írtunk, hogy miért: Mitől jó egy laptop? Elmagyarázzuk!
Azok a típusok, amik már közepes mértékű játékos igényeket is kitudnak szolgálni, igen magas áron mozognak, azonban egy laptop felépítéséből adódóan, hiába képest valamilyen módon ezt az igényt is lefedni, valójában kínzás számára, mivel maga a formátum nem arra született, hogy nagyteljesítményű hardvereket hosszútávon kiszolgáljon.
Emiatt a kifejezetten játékra tervezett laptopok is igen nagy arányban hibásodnak meg aránylag hamar.
Ezt már ajánljuk elsődleges eszköznek is, abban az esetben, ha a mobilitásra valóban szükség van és nem csak a piaci trendekre felülve értelmetlenül vesszük közben meg a valóságban asztali számítógépként használjuk!

 

Előnyei:
- Rendes asztali számítógépes hardvert és szoftvert kapunk
- Széles kompatibilitás más eszközökkel és szoftverekkel
- 14” vagy ez alatti méret esetében mobilis
- Garanciális prémium használt eszköz vásárlása esetén relatív alacsony befektetési költség viszont magas megbízhatóság és lassabb avulás

 

Hátrányai:
- Játékra vagy nagy hardver igényű feladatokra nem a legoptimálisabb
- A sok hardverelem miatt nagyobb a kockázat egy meghibásodásra
- Az integrált és speciális hardverelemek miatt drága lehet a javítása meghibásodás esetében
- Egy relatív jó új laptop árának költsége igen magas (minimum 2-300 ezer forint)
- Korlátozott bővíthetőség és élettartam egy asztali számítógéphez képest

Asztali számítógép / PC

A piaci trendek ugyan a laptopok irányába mutatnak, messze a legjobb befektetés a legtöbb esetben még is egy asztali számítógép. Pont amiatt, mert ma a legtöbben a mobil eszközök irányába mozdulnak, az asztali számítógépek relatív olcsón beszerezhetők, azonban tartósságban, kompatibilitásban, bővíthetőségben köröket vernek bármilyen másik eszközre.
A mobilitás itt nyilván nem kérdés. Ugyan is az nincs neki.
Talán ez az egyetlen igazi hátránya, amit feltudunk neki róni, hogy általában nagyobb helyigénnyel kell számolni az esetében. Bár ez sem feltétlen igaz. Erről ebben a cikkben olvashatsz bővebben: Miért veszel laptopot? Spórolok neked akár 100.000 Ft+-ot!
Ha játékra is szeretnénk használni sajnos itt is mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, de sokkal több lehetőségünk van, mint mondjuk egy laptop esetében, emiatt akár fokozatosan is építhetjük a rendszert, amivel megúszhatjuk az egyszeri csillagászati befektetést és sokkal jobban optimalizálhatjuk az aktuális büdzsénkhez.

 

Előnyök:
- Messze a legjobb ár/érték arány
- Adott egységnyi pénzért sokkal jobb teljesítmény és időtállóság
- Tervezhetőbb kiadás, sokkal inkább igazítható a költségkerethez
- Nagy fokú bővíthetőség és kompatibilitás
- Meghibásodás esetén általában sokkal olcsóbb javítási költségek

 

Hátrányok:
- Nagyobb helyigény (bár ez nem minden esetben igaz, lásd mini PC-k)
- Helyhez kötött, nem beszélhetünk mobilitásról

 

Kozolok

Ez a kategória egy kakukk tojás, ugyanis a játékkonzolok, ahogyan a nevében is benne van, gyakorlatilag csak játékra (és média tartalom fogyasztásra, mint filmnézés- zenehallgatás) lehet használni, ezért inkább kiegészítő, mint sem elsődleges eszköz.
Ami miatt még is bedobjuk, mert egy szülőnek jelentős költséget és terhet vehet le a válláról.
Ugyanis egy játékkonzol relatív olcsó. Egy játékra is alkalmas laptophoz vagy számítógéphez képest jelentősen olcsóbb. Hosszú évekig nem kell vele foglalkozni ugyan is új konzolok jellemzően 5 évente jelennek meg, de ilyenkor még az előző generációs konzolok kifutási ideje nagyjából 2-3 év. Ez idő alatt pedig minden konzolra megjelenő játék futni fog anélkül, hogy nekünk RAM modulokat, új processzort, videókártyát vagy egyebeket kellene vásárolnunk. Így 7-8 évig letudhatunk egy nagy és költséges problémát.
Hátrányai is vannak természetesen. Itt nem ’bérelhetünk’ torrent oldalakra illegálisan feltöltött játékokat ingyen. (hozzátéve, hogy ez az iparág már a számítógépeken is hanyatlik mióta elsősorban multiplayer, online módokat részesítenek előnybe, úgy, hogy a játékok vásárlását már számítógép esetében sem nagyon lehet megúszni)
Azokat meg kell venni és a játékok ma már igen drágák tudnak lenni.  Erre azonban megfelelő áthidaló megoldás lehet a Microsoft Xbox konzoljánál bevezetett havi előfizetéses Game Pass szolgáltatás, ami egyébként Windows PC-kre is elérhető. Így havi 3-4 ezer forintért cserébe több mint 100 játék elérhető lesz és a kínálat folyamatosan frissül. Ez megint csak egy nagyfokú anyagi és infrastrukturális terhet vehet le egy szülő vagy saját magunk válláról.

 

Előnyök:
- Relatív olcsó befektetés
- Hosszútávú probléma megoldás a játékok terén
- Nem kell bővíteni
- A teljes ciklusa alatt további költségektől mentes

 

Hátrányok:
- A játékok beszerzése költséges lehet
- Csak játékra tudjuk használni ezért csak kiegészítő eszköz
- Helyhez kötött, helyet kell neki biztosítani

 

Mixtúrák

Látható, hogy nincs 1 tökéletes eszköz mindenek felett.
A tablet és a konzol inkább másodlagos, kiegészítő eszköz, egy PC vagy laptop viszont sok pénzbe tud kerülni, ha nagyjából mindent leszeretnénk fedni. Ráadásul, ha viszonylag naprakészen szeretnénk őket tartani időnként a zsebünkbe kell nyúlni.
Ha csak 1 eszköre van pénzed és azzal hosszútávra tervezel, mi mindenképpen egy asztali számítógépet javaslunk. Egy ilyen gép már 50 ezer forint környékén beszerezhető, használt, márkás, prémium minőségben garanciával. A teljes rendszert pedig, ha figyeled az akcióinkat, akkor szőröstül-bőröstül 70-80 ezer forint környékén letudhatod. Ezzel pedig lefedted a legfontosabb spektrumokat hosszú évekre, ami a tanulás, a munka és némi szórakozás.
Emellé, ha még belefér, akkor egy konzol egy szülőnek megváltás lehet. Egy konzol és egy asztali számítógép kombinációja jelenleg a legjobb ár/érték arányt adja és rengeteg terhet tud levenni a válladról. Ebből is vehetsz előző generációs használt konzolt, de ezt is boltból/cégtől ajánljuk garanciával. Így egy mindent lefedő komplett szettet már 120-150 ezer forintból megtudsz úszni, amiért cserébe hosszú évekig megoldódik minden ilyen irányú problémád. (persze még a játékokkal vagy egy előfizetéssel számolni kell)

Ha szükséges a mobilitás vagy helyhiány lépne fel, akkor egy jó minőségű laptop ki tud váltani egy asztali gépet. De, itt hangsúlyozzuk, hogy ehhez jó minőségű laptop szükséges. Ez új laptop esetén 200 ezer forint alatt nem létező fogalom és felette is nagyon körültekintőnek kell lenni. Ha új laptopot szeretnénk venni, ami jó eséllyel túl éli még valameddig a garanciális időn túli időszakot az ennek inkább a többszöröse.
Ha ez esetben biztosra akarsz menni, a használt prémium laptopok sokkal jobb választások. Mind minőségben, mind teljesítményben messze az alsó-alsó közép-közép kategória felett vannak fényévekkel.
Ha a büdzsénk már sokkal többet is megenged, akkor egy erősebb játékra is alkalmas asztali számítógép és laptop kombinációja elég jó alternatíva, de ha nem akarunk nagyon foglalkozni a rendszerrel, akkor szintén ajánljuk egy konzol beszerzését a laptop és/vagy az asztali számítógép mellé.

 

 

Összegezzünk:

 

Hogy milyen eszközre, eszközökre érdemes beruháznunk szülőként nagyban függ a céltól és az anyagi lehetőségektől. De, talán egyetemlegesen kijelenthetjük, hogy a legfontosabb szempont, hogy a gyermek tanulását és az információkhoz való hozzáférhetőségét ne érje hátrány. Minden egyéb csak sokadlagos és extra.
Azt javasoljuk, hogy feleslegesen ne bonyolítsuk az életünket, mert így is rengeteg kihívással kell szembe néznünk nap mint nap. Így tényleg azt az eszközt vegyük, ami szükséges mérlegelve annak az előnyeit és hátrányait. Mindig azt a kompromisszumot hozzuk meg, ami a legkevésbé korlátozhatja a műszaki fejlődését ugyan is egy olyan területről beszélünk, ami nélkül érvényesülni lassan már lehetetlen lesz. Kiemelten fontos, hogy a gyerekünk értse ezeknek a rendszereknek a logikáját, hogy tudjon alkalmazkodni ezekhez a rendszerekhez.
Ezért inkább vegyünk használt, de jó minőségű és megbízható informatikai termékeket garanciával, mint relatív olcsó, de hitvány készülékeket csak azért, mert az új.
Ugyan is az új messze nem egyenlő a jobbal és amellett, hogy a folyamatos műszaki hibák miatt a gyerek is kihívásokkal fog küzdeni, a saját vállunkra is rengeteg plusz terhet pakolunk.