+36-70/670-1530 | info@doxit.hu                                                              Akár 1-2 munkanapos szállítás!

+36-70/670-1530 | info@doxit.hu                                                              Akár 1-2 munkanapos szállítás!

Doxit Blog

Mit jelent az ' Intel vPro®' matrica a gépemen?

Kovács Péter
Mit jelent az ' Intel vPro®' matrica a gépemen?

Ha vásároltál már nálunk gépet, találkozhattál egy kis matricával, amiben szerepel egy mágikus megnevezés. Ez az Intel vPro®. De, vajon mit is jelent ez?

Az Intel 2007-ben kezdte el bevezetni a vPro névre keresztelt technológiai elnevezést. Ezzel azoknak a helyzetét próbálták megkönnyíteni, akiknek addig külön specifikációkban kellett vadásznia, hogy az adott hardver környezet támogatja e azokat a hardvertechnológiákat, amire szükség van. Ők jellemzően rendszergazdák és vállalati környezetben dolgozók, de egy átlagembernek is nyújtanak előnyöket.

Az Intel vPro valójában egy gyűjtőfogalom, amivel az Intel egy elnevezés alá hozta számtalan hardver technológiáját.
Processzor generációnkként változik, hogy pontosan mely technológiák vannak benne vagy az adott technológia mely változatát integrálták.

Íme egy lista némi leírással a teljesség igénye nélkül, a vPro márkanév alá bevont hardver technológiákról:

  1. Intel Active Management Technology (AMT): Ez a technológia lehetővé teszi a távoli kezelést és felügyeletet a számítógépek felett. Az AMT segítségével távolról hozzáférhetsz a számítógéphez, még akkor is, ha az ki van kapcsolva vagy nem működik megfelelően. Ez lehetővé teszi a problémák diagnosztizálását és javítását, rendszer frissítéseket távolról.

  2. Intel Virtualization Technology (VT-x): Ez a technológia a virtualizációt támogatja, amely lehetővé teszi számodra, hogy egyetlen számítógépen több virtuális gépet futtass. Ez hasznos lehet, ha különböző operációs rendszereket vagy alkalmazásokat szeretnél futtatni anélkül, hogy új hardvert kellene vásárolnod.

  3. Intel Trusted Execution Technology (TXT): Ez a technológia hozzájárul a számítógépek biztonságához. Az TXT védelmet nyújt a kártékony szoftverek, például a rootkitek vagy a bootkitek ellen. Segít megakadályozni, hogy illetéktelen személyek hozzáférjenek a rendszerhez és manipulálják az adatokat.

  4. Intel Identity Protection Technology (IPT): Ez a technológia biztonságot nyújt az online azonosítás során. Az IPT többfaktoros hitelesítést és azonosítást biztosít, hogy megvédjen a tranzakciók közbeni csalásoktól és a személyes adatokkal való visszaéléstől.

  5. Intel Anti-Theft Technology (AT): Ez a technológia segít megvédeni a számítógépet a lopástól és az adatvesztéstől. Az AT lehetővé teszi a távoli adattörlést és a számítógép letiltását, amennyiben az illetéktelen kezekbe kerül. Ezáltal csökkenti a személyes információkhoz való hozzáférés kockázatát.

  6. Intel Rapid Storage Technology (RST): Ez a technológia javítja a merevlemez teljesítményét és biztonságát. Az RST lehetővé teszi a merevlemez gyorsabb adatelérést és adatmentést, valamint támogatja a RAID konfigurációkat a megnövelt adatvédelem érdekében.

  7. Intel Wireless Display (WiDi): Ez a technológia lehetővé teszi a vezeték nélküli kijelzőtükrözést. WiDi segítségével közvetlenül a televízióra vagy más kijelzőre streamelheted a számítógéped tartalmát, anélkül hogy szükség lenne kábelezésre.

Ezek a technológiák tartoznak az Intel vPro platformhoz, és különböző módon segítik a számítógépek stabilitását, biztonságát és kezelhetőségét.

Neked szükséged van rá?

Röviden, valószínűleg nincs, ha egy átlag felhasználó vagy. Ettől függetlenül vannak olyan vPro elnevezés alá bevont technológiák, amik egy átlag felhasználónak is hasznosak lehetnek, de nem érdemes ezt külön keresni. 

Ha vállalati vagy üzleti környezetben dolgozol, akkor viszont gyakorlatilag elengedhetetlen, hogy egy rugalmasan, távolról is kezelhető és megfelelő biztonsági szinttel rendelkező eszköz vagy eszközök legyenek a rendszerbe integrálva. Elsősorban erre a területre szánta az Intel ezt a platformot.