+36-70/670-1530 | info@doxit.hu                                                              Akár 1-2 munkanapos szállítás!

+36-70/670-1530 | info@doxit.hu                                                              Akár 1-2 munkanapos szállítás!

Doxit Blog

Billentyűzet mechanikák

Kovács Péter
Billentyűzet mechanikák

Billentyűzetek Világa: Mechanikus vagy Membrán? - Melyiket, Kinek, Mire?

A technológia folyamatos fejlődésével a billentyűzetek is számtalan változáson estek át az évek során. Amikor egy új billentyűzet vásárlásán gondolkodunk, először is meg kell találnunk a számunkra legmegfelelőbb típust. A legfontosabb kérdés: mechanikus vagy membrán billentyűzetet válasszunk? Ebben a cikkben kivesézzük a különbségeket, megvizsgáljuk, melyik típust kinek és mire ajánljuk.

 

 

Mechanikus Billentyűzetek

A mechanikus billentyűzetek olyanok, mintha egy kis rugót nyomnánk le minden egyes gomb megnyomásakor. Ezek a billentyűzetek híresek precizitásukról, tartósságukról és a karakteres, kattanós érzetükről. Mivel minden gombhoz saját mechanikai kapcsoló tartozik, jelentősen csökken a félreütött billentyűk száma.

Emelett ez az a billentyűzet fajta, amiből akár teljesen sajátot is építhetünk. Így nagyon jól testre és speciális igényekre szabhatók.
A rajta lévő kapcsolóknak jellegzetes kattanása van, amiket akár ki is cserélhetünk (nem minden típus esetében), így különböző nyomásérzeteket és hangot is kaphatunk. Vagy csak cserélhetjük az úgy nevezett ’key cap’-eket (a billentyűzet kupakja amire a betűk, számok, szimbólumok vannak fel festve).

Így nagyon egyedi billentyűzetet kapunk.

 

Kinek Ajánlott?

Játékosoknak: A mechanikus billentyűzetek gyorsabb és érzékenyebb gombokat kínálnak, ideálisak a játékosok számára, akiknek fontos a gyors válaszidő és a pontos gombnyomások.

Íróknak és Programozóknak: Az egyedi gombnyomások és a kattanós érzet segíthet az írók és programozók számára a hatékonyabb munkában. Emellett jelentősen csökken a félreütések száma és általában jelentősen tartósabbak, mint a membárnos társai.

Rajongóknak: Azoknak, akik szeretik testre szabni a billentyűzetüket, és élvezik a minőségi érzetet, az építgetést és azt a hatalmas közösséget, ami a mechanikus billentyűzetek körül összegyűlt. A pénztárcát itt is mélyen ki lehet üríteni.

 

Mire Ajánlott?

Játékokhoz: Az érzékeny gombok és a gyors válaszidő növeli a játékélményt.

Hosszabb Íráshoz: Hosszabb írások vagy programozási feladatok során kényelmesebb lehet.


Előnyök:

(+)Általában tartós
Jellemzően több tíz millió lenyomást bír egyetlen egy kapcsoló.

(+)Javítható
A gombok egyesével is cserélhetők.

(+)Teljesen személyre szabható
A billentyűzet kupakokon át, az alaplemezig szinte mindenből vásárolhatsz vagy csinálhatsz egyedit.


Hátrányok:

(-)Drága
Egy közepesen jó minőségű darab ára membránosból már a felsőkategóriába tartozik.

(-)Korlátozott elérhetőség
Magyar nyelvű feliratokkal nehézkes vagy lehetetlen ezeket megvenni, a kiegészítőket Magyarországról sokszor nehézkes beszerezni, a legtöbb a piacon ANSI kiosztású, nem a nálunk használt ISO.

 

Membrán Billentyűzetek


A membrán billentyűzeteknél a gombnyomásokat egy membrán alatt lévő egy anyagból készült réteg érzékeli, ami kevésbé érzékeny és kevésbé tartós, mint a mechanikus kapcsolók. Ezek a billentyűzetek általában olcsóbbak, csendesebbek, és vékonyabbak.

 

Kinek Ajánlott?

Irodai Munkavállalóknak: Csendes működésük miatt irodai környezetben ideálisak.

Laptop Felhasználóknak: Sok laptop billentyűzet membrán típusú, így ebben az esetben megszokottabb és könnyen kezelhető.

Költségérzékeny felhasználóknak: Olcsóbb áruk miatt ideális választás lehet.

 

Mire Ajánlott?

Mindennapi Használatra: Az egyszerű és csendes működés mindennapi felhasználásra alkalmas.

Előnyök:

(+)Olcsó
Már kicsit több, mint 1000 Ft-ért is vásárolhatsz billentyűzetet.

(+)Általában csendesebb, mint a mechanikus

(+)Elérhetőség
Nagyon széleskörben és választékban beszerezhető, rengeteg a kínálat magyar és ISO szabványos gombkiosztással.

(+)Megszokás
A legtöbb ember ehhez a billentyűzet típushoz szokott, a laptopok is 99%-ban ilyen billentyűzettel vannak ellátva.


Hátrányok:

(-)Nem annyira tartós a mechanikushoz képest
Főleg az olcsó típusok. Azért a drágább darabok nem mennek tönkre évente.

(-)Könnyebb félreütni, elgépelni
Mivel az egész egy fóliafelület, amit egy szilikon membránnal nyomkodunk, könnyen téves karaktereket vihetünk be.

(-)Javíthatóság
Itt nem sok lehetőségünk van, ha mondjuk csak az egyik billentyűzet gombunk romlik el, illetve, ha folyadékot kap, nehéz kiszárítani (ha préselt, akkor nem is lehet).

Félmechanikus billentyűzetek

Ezt csak szegről végről említjük. Ez a fajta billentyűzet alapvetően membárános és csupán néhány billentyűzet kap mechanikus kapcsolót. Ezek jellemzően a ’WASD’, amit a játékosok leginkább használnak. Mi ennek a megoldásnak sok értelmét nem látjuk, hiszen játék közben is jóval több billentyűzetet használunk, mint az alap ’WASD’. Persze vannak ezen kategórián belül is különböző megoldások, azonban a membrán és a mechanikus kapcsolók érzete teljesen más így bármilyen megoldásban is, ez szerintünk inkább zavaró, mint hasznos megoldás.

 

Kinek Ajánlott?

Jó szívvel senkinek sem ajánlanánk, de egyéni preferencia alapján számodra lehet olyan kombináció, ami megfelel az igényeidnek.

 

Mire Ajánlott?

Maximum valamiféle ’gaming’-re.

 

Előnyök:

(+)Olcsó
A teljesen mechanikushoz képest ez is moderáltabb árban mozog.

(+)Cserélhető gombok
A mechanikus gombok általában cserélhetőek.

 

Hátrányok:

(-)Drága
Tudjuk, hogy van itt egy ellentmondás, hiszen korábban olcsónak neveztük, de egy tisztességes membránoshoz képest viszont drága. Mi viszont sokkal inkább ajánlunk egy jó membrános billentyűzetet, mint egy ilyen öszvért.

(-)Fura billentyűzet érzet
Nagyon eltér egymáshoz képest a membrán és a mechanikus érzet. Ez pedig furcsa, szinte megszokhatatlan használat közben.

  

Reméljük, hogy ez a cikk segített picit eligazodni a billentyűzetek világában. Az biztos, hogy ez is egy nyúl üreg, ahol a pár ezer forintos daraboktól nagyon könnyű eljutni a 100 ezer forint vagy még annál is drágább darabokig.
Annyit biztosan állíthatok, hogy tökéletes, mindenre ideális billentyűzet nincs, vagy csak nagyon drágán így, ha nem akarsz egy feneketlen kútban elveszni, határozd meg a pontos igényeidet és akár tarts többféle darabot a különböző felhasználásokhoz. Így jóval egyszerűbb dolgod lesz.