+36-70/670-1530 | info@doxit.hu                                                              Akár 1-2 munkanapos szállítás!

+36-70/670-1530 | info@doxit.hu                                                              Akár 1-2 munkanapos szállítás!

Doxit Blog

TOP 5 tévhit és sztereotípia a használt eszközökről

Kovács Péter
TOP 5 tévhit és sztereotípia a használt eszközökről

Ebben a részben néhány olyan dolgot szedtem össze, amivel elég sokszor találkoztam már, azonban ezek alaptalanok. Az előző cikkben elég hosszan értekeztem arról, hogy a használt prémium termékek mennyivel magasabb szintű tervezettséget és minőséget képviselnek. Mivel az egy elég hosszú írás, így most egy könnyedebb cikkel készültem, amivel a legnagyobb sztereotípiákat szeretném eloszlatni. 



Bevezetés

 

Az internet korszak elhozta a lehetőségét annak, hogy az emberek informálódjanak. Meggyőződjenek egy- egy termék vagy információ valódiságáról. Egy olyan platformot kaptunk, ahol erre minden lehetőségünk meg van. Azonban, ahogyan nőt a felhasználó tábor, úgy begyűrűzött ide is a dezinformáció. Viszont nem ebben a cikkben szeretném lerántani a leplet az internet elrohadásáról. Ez a bevezetés csak azért fontos, hogy lássuk, sokszor ma már, amit az interneten olvasunk is lehet hamis, sőt talán már több is a hamis információ, mint a valódi. Pláne, hogy a cégek és azoknak a Pr-os, marketinges részlegei mindent megtesznek azért, hogy félrevezessenek minket, hogy olyan termékekre teremtsék meg az igényt az érzelmeinkre hatva, amik rettentően silányak. Ezek egy része, a negatív tulajdonságok elrejtése vagy fantázianevek mögé bújtatása, a dezinformáció-fake news terjesztése, érzelmi állapotok megteremtése.
Az internet emellett lehetőséget nyújtott arra is, hogy a régi sztereotipizáló emberek, csoportok egy közös platformon erősítsék egymást. Ember legyen a talpán, aki ezek között az információ halmazon átlátnak. Ha nincs az adott témában mögötted valódi tapasztalat, szakmai múlt, akkor bizony arra ráncigálnak, amerre akarnak.

Gondolom szoktál facebook-ot, instagram-ot, twittert vagy egyéb social media platformot használni. Ma már sok embernek ezek a felületek jelentik az internetet. Részben itt, részben pedig az ügyfelekkel való találkozás után születtek meg azok a használt számítógépes (laptop, PC, monitor) termékekkel szemben támasztott hamis sztereotípiák, amik itt a cikkben is szerepelnek.
Remélem ezen írás elolvasása után kicsit jobb rálátásod lesz arra, hogy miért érdemes legalább elgondolkodni ilyen eszközökön, ha szükséged van informatikai termékre.

  1. Használt akku, hamar tönkre fog menni



    Részben valós félelem. Egy akkumulátornál valóban előfordulhat, hogy cella vagy elektronika hibás lesz. Azt viszont tapasztalat híján kevesen tudják, hogy ez egy nagyon nem sűrűn előforduló probléma a prémium laptopoknál és erősen függ attól, hogy azt az akkumulátort, hogyan használjuk (ehhez egy külön cikkben fogok tanácsokat adni, illetve a termékek leírásában már most is találkozhatsz jó tanácsokkal). Ez a probléma egyébként pont ugyan úgy felütheti a fejét egy új laptopnál is. Pléne az alsó-közép kategóriában, ahol nagyon silány akkumulátor technológiákat használnak, olcsó 2-3 cellás kivitelben.




    Tudtad, hogy az új laptopok jótállása például nem vonatkozik az akkumulátorokra? A legtöbb esetben a törvényileg biztosított 1 év garancia magára a készülékre vonatkozik, az akkumulátor kellékként szerepel, így arra csak 6 hónap kellékszavatosságod van.


    De, feltételezzük, hogy megtörténik a baj és az akkumulátorunk nem tölt vagy jelentősen veszít a kapacitásából. Sokan itt 30-40 ezeres tételeket vízionlának, azonban, ha picit jobban körül nézünk találhatunk akkumulátor felújítással foglalkozó cégeket, akik amellett, hogy régi akkumulátorokat újítanak fel, általában jó minőségű utángyártott akkumulátorokat is forgalmaznak és így az esetek legnagyobb részében átlagosan 10-15 ezer forint körül megoldható a probléma. Egyre mindenképpen figyeljünk. Kerüljük az olcsó kínai cellás akkumulátorokat. Ezeknél a cégeknél 2-3 ezer forintos felárért általában kérhető Samsung/Panasonic cellás akkumulátor is. Ha az adott cég nem kínál ilyet, inkább keressünk másik céget, ugyan is a kínai cellás akkumulátorok ritkán bírnak ki 3-6 hónapnál többet.
    Azt még tudni kell, hogy a nálunk is kapható prémium üzleti laptopok akkumulátorai is jelentősen magasabb minőségűek, így a valóság az, hogy az ezekben lévő használt akksik, még így is jelentősen tovább bírják, mint a belépőszintű és középkategóriás új laptopok akksijai.


  2. Ahhoz képest hogy használt, jó drága



    Nos, az árakkal kapcsolatos megérzések nagyon szubjektívek. Az új piacon például látható, hogy 70-80 ezer forintért már laptopnak látszó tárgyat lehet venni, de a valóság az, hogy 2-300 ezer forint alatt csak illúziót és zsákbamacskát kapunk és még ebben a szegmensben is hihetetlen alacsony minőségű anyag használattal fogunk találkozni. Ki lehet ugyan fogni belőle olyat, amit véletlenül jól válogattak össze, de higgyétek el, az esetek 99 százalékában egy szívás halmaz az egész.
    Ugyan garanciád/jótállásod van rá, mondhatnád, hogy biztonságban vagy azonban, amikor majd ezt érvényesíteni szeretnéd, akkor megtapasztalod, hogy milyen bonyodalmakba kerülsz. Hetekig, egyesesetekben hónapoking nem használhatod a géped, a javítás után is lehet, hogy fent áll majd ugyan az a hiba vagy jönnek elő újak. Ilyen sztoriból megszámlálhatatlan mennyiségű panaszt olvashatsz.

    Az sem mindegy, hogy azon ciklus alatt, amíg használni fogod, milyen minőségben tudod ezt megtenni. Egy laptopnak vagy asztali gépnek például nem csak az az egyetlen ismérve, hogy valahogyan bekapcsol és valahogyan végrehajtja azt a dolgot, amit szeretnél.
    Ahogyan egy autóval kapcsolatban sem az az egyetlen elvárásunk, hogy valahogyan elmenjen A-ból B-be. Szeretnénk vele biztonságosan előzni, nem akarunk meghalni, ha valaki véletlen megkoccant minket, szeretnénk, ha a fűtés vagy klíma nem addigra kezdene el dolgozni, mire a célhoz értünk, ha a fékek 2-3 intenzívebb fékezés után is megfelelően fognának.
    Ha vettél már új laptopot ebből a belépő vagy középkategóriás szegmensből, biztosan tapasztaltad, hogy a kezdeti relatív gyorsasága hamar feledésbe merült. Eleinte elindult 1 perc alatt, aztán pár hét után már több percig is várnod kell. Rákattintasz a böngészőre és hosszú másodpercekig vagy akár percekig nem történik semmi és ez a hitvány tervezettség, olcsó komponensek hibája. Hiába van benne i3-i5, 4-8 GB RAM és SSD, ezek önmagukban nem szavatolják a gyorsaságot és minőséget és ezekből is temérdek olyan széria van, amik szinte használhatatlanok, szemétre valók.

    Az általunk is árult gépek professzionális eszközök. Mind a bennük lévő komponensek, mind a felépítésük, anyaghasználatuk arra lettek tervezve, hogy valóban azt nyújtsák, amire azt használni fogjuk. 
    Egy laptopnál például nagyon fontos a jó hűtés, az olyan anyagok használata, amivel valóban hordozható lesz. Az olyan védelmek, mint a csepp-víz és por állóság, hogy kibírjon legalább valamilyen mértékű fizikai behatást, leejtést, hőmérséklet ingadozást. Mert, ha ezeket nem tudja, akkor az nem egy hordozható eszköz, csupán egy monitorral egybeépített számítógép, abból is egy ultra gyenge, gagyi változat.
    Nem véletlen, hogy ezeknek a prémium-professzionális eszközöknek az új ára nagyságrendileg, 4-5-6-szor magasabb, mint a belépőszintű vagy középkategóriás eszközöké.
    Garancia pedig ezekre a használt eszközökre éppen úgy van, mint az újakra és a termék támogatása is jóval túl mutat egy átlagos új laptop, Pc vagy monitor támogatásán, ráadásul javíthatók, könnyen karbantarthatók.



  3.  Öreg, gyenge gépek már ezek



    Nos, ez a legnagyobb hülyeség, amivel szembe szoktam találkozni. Még olyan emberek is szoktak így megnyilatkozni, akik általában hozzáértőnek titulálják magukat.
    Sokan azt hiszik, hogy csupán azért, mert valami újabb, frissebben megjelent eszköz az egyenlő azzal, hogy modernebb, gyorsabb. Viszont ez nagyon nincs így.
    A régebbi felsőkategóriás hardverek nagyon sok évig köröket vernek a belépő/közép kategóriában megjelenő komponensekre, hibában szerepel az mögött nagyobb szám. 
    Az átlagos vásárló általában néhány 'ismert' adatból próbálja meghatározni, hogy milyen gyors egy adott eszköz. Tőlem is sűrűn kérdezik, hogy mit nézzenek, mikor laptopot vagy számítógép szeretnének venni. De, erre nincs egyértelmű válasz. Egy számítógép komponensek egysége és mindig annyira lesz fürge, gyors és megbízható, mint amennyire a leggyengébb eleme. (nem csak hardver elemek, hanem felépítés szintjén is)
    Ehhez hozzájön, hogy ma már nagyon sok paramétere van egy-egy komponensnek, tehát nagyon kevés például egy számítógépnél csupán annyit nézni, hogy hány gigahertzes, hány magos vagy mennyi memória van benne.
    Egy ilyen eszköznél sokkal fontosabb az, hogy a különböző komponensek és a köré épített váz milyen átgondoltsággal lett megtervezve. Lehet egy laptopban az elérhető leggyorsabb processzor, ha a hűtés nem megfelelő. Mert akkor lehet, hogy a fagyasztóba ülve valahogyan kitudja izzadni a gyári értékeit, de normál körülmények között, úgy fog teljesíteni, mint egy filléres lapka. SSD-ből is létezik bőven olyan, ami lassabb vagy éppen, hogy gyorsabb, mint egy normál merevlemez és memóriából is sokszor hibába van 8-16 GB, olyan lassú, hogy ennek semmi előnyét nem fogjuk élvezni.

    Az árkategóriájukban azonos, de használt eszközökben nyilvánvalóan ilyennel nem találkozhatunk. Az egész eszköz tervezése aköré a filozófia köré épül, hogy teljesítsék a műszaki elvárásokat. Nem az a fontos, hogy minél szebb kamu értékeket tüntessenek fel, amiket csak maximum labor körülmények között tud összehozni és nem az a legfőbb szempont, hogy a szemnek szép, hanem hogy jó legyen. Ha valaki dekorációs tárgyat szeretne venni javaslom, hogy inkább lakberendezési boltba nézelődjön. Műszaki terméket elsősorban műszaki szempontok alapján válassz, ha jót akarsz magadnak! Persze, ma már ezek között a professzionális/prémium eszközök között is vannak mutatósabb darabok. Ha ilyet keresel nézd meg a HP vagy Dell gépeket, ha pedig igazi üthető- vágható darabot, akkor a Lenovo Thinkpad szériája lesz a te eszközöd.



  4. Nekem minimum 15"os kijelző kell


    Ez is benne van a leggyakoribb igényekben. Tudni kell, hogy a prémium gépek döntő többsége a 12-14" közötti méretet képviseli. Ennek az oka, hogy ezeket valóban hordozásra készítik, a 15" feletti laptopokat viszont már nem véletlenül, asztali laptopnak/notebooknak szokás hívni. Én például kifejezetten hozom-viszem a gépemet, így például a 13" feletti gépek nálam nem is játszanak.
    Csak gondoljunk bele, hogy egy 15" feletti gép fizikai méretei is már mekkorák, így sokkal sérülékenyebb is, jelentősen nagyobb a tömege és, ha még beteszünk pár kiegészítőt (mondjuk egeret, USB vezetékeket, külső tárolót, töltő adapter stb.), már egy olyan csomagot kell cipelnünk, ami messze nem ideális. Egy 12-13-14" os gép még befér egy normál hátitáskába a többi dolog közé, egy 15" feletti gépnek már általában külön dedikált táska kell!
    Leginkább az a félreértés okozza ezt a méret igényt, hogy sokan azt hiszik, hogy azért, mert nagyobb a kijelző, az jobban látható, olvasható. Sokan úgy gondolják, hogy a kijelző mérettel egyenesen arányosan nőnek ezek az értékek, ami nem igaz. Nem kapunk nagyobb betűket és karaktereket amiatt, mert nagyobb a kijelzőnk. Sőt, általában pont az ellentétje lesz igaz, hiszen ugyan azt a méretet nagyobb kijelzőn látjuk majd, így alap esetben pont, hogy minden kisebb lesz. Persze ezeket az operációs rendszer (például Windows) beállításaiban tudjuk állítani.
    Nagyobb kijelzőt akkor érdemes használni, ha több elemet szeretnénk megjeleníteni, például rendszeren belüli osztott képernyő esetén, illetve multimédiás tartalom fogyasztásnál lehet előnye (filmek), de itt sem olyan radikális az előny, mint amit elvesztünk a hordozhatósággal. Ráadásul otthon ezt akár ki is tehetjük a monitorunkra vagy a TV-nkre, így már egy valóban nagy kijelzőn nézhetjük a tartalmakat.
    Ha pedig nem szempont a hordozhatóság inkább válasszunk asztaligépet, amit, mint a korábbi cikkben írtam már nem szükségszerűen kábel halmaz, ha mini PC-t veszünk pedig még kisebb helyet is foglal, mint egy laptop és sokkal olcsóbb is. Az élettartama viszont a kevesebb komponens miatt és a jobb hűtés miatt többszöröse egy laptopénak. Ezzel majdhogynem arányosan a leadott teljesítménye is nagyobb lesz, egy papíron azonos teljesítményű notebookhoz képest.

    A nálunk kapható professzionális prémium laptopok mérete, pont azért alakult így, mert ezeket valóban hordozásra készítették. A korábban említett anyaghasználat mellett, az is fő szempont egy ilyen gépnél, hogy ideális legyen a mérete a 15" feletti gépek viszont már messze esnek az ideálistól és nagyon kis szelet az, ahol ennek előnye van, viszont drasztikusan negatív hatása van a mobilitásra és az akkumulátor teljesítményére. Ezeknek a kijelzőméreteknek az olvashatósága, láthatósága semmiféle csorbát nem szenved, sőt. Alap esetben olvashatóbb és láthatóbb felületet kapunk.
    Ha valóban egy hordozható eszközre van szükséged, javaslom, hogy ne 15" feletti eszközt válassz, ha pedig tényleg sokat hozod-viszed, akkor leginkább a 12-13"os méret lesz a nyerő. Hidd el, ez nem fog hangya méretű betűmérettel párosulni!



  5. Csúnyák és mindegyik fekete-szürke, ráadásul már elhasználták


    Nos, ezzel nehéz vitatkozni, mivel alapvetően egy szubjektív, nem tárgyilagos tényező. Egy tárgy kinézetének megítélése, mindig egyéni, azonban elmúltak már azok az idők, hogy az üzleti gépek alapvetően csúnyák lennének, sőt! 
    Nagyon sok múlik azon, hogy az adott gyártó mire helyezi a hangsúlyt és mennyire kíván egy céleszközt vagy inkább egy kívánatos tárgyat készíteni. Az általában kapható új gépek a belépő és középkategóriában elsősorban a szemnek szeretnének tetszelegni. Ma egy olyan világban élünk, amit elsősorban a megjelenés, a vizualitás határoz meg. A világunk, ma kívülről szép, de belülről rohad. 
    Én sosem szerettem a szélső értékeket. Mindig is a középútban hittem és ma már szerencsére egy műszaki értelemben vett jó gép, nem okvetlenül ronda, sőt.
    Visszafelé viszont sok esetben igaz az állítás. Olyan gépek, amik karcsúak, szépek és műszakilag is kiválóak, csak nagyon sok pénzért vehetünk. Ami olcsó, az csak olyan mintha mind ezt tudná, de nem tudja. A gyártók az átlag piacra szánt gépek esetén pontosan felmérik, hogy mik azok a megjelenés beli paraméterek, amivel a szemünket és az érzelmeinket oda csalogathatják. De, ennek az esetek legnagyobb részében csalódás a vége.
    Az pedig, hogy valami használt, egyáltalán nem következik belőle, hogy le rúgott lenne. A gépeink mellett feltüntetett minőségi mutató és az ár pontosan mutatja, hogy mire lehet számítani. Persze mivel használtak, valamennyi használati nyommal találkozhatunk, de egy-két apró karc, egy kis kopás messze nem akkora áldozat, mint egy szemnek tetsző, új, karcmentes belépő vagy középkategóriás eszköz hitvány és silány minősége.

    A nálunk is kapható gépek viszont elve nem az olcsó szegmenst képviselik és cégek használták, megfelelő karbantartás mellett. Mivel külföldi piacokról származnak, döntő többségében nagyon megkíméltek és szép állapotban vannak.
    Ráadásul ezeknek az új ára átlagosan bőven az 500 ezer feletti ár szegmensben voltak.
    Színválaszték valóban nem jellemző, azonban egy alumínium vagy magnézium ház, esetleg karbonszálas felépítés, mindig is szexi lesz.
    Elég csak a híres Apple féle dizájnt nézni, ahol szintén nem fogunk piros MacBook-ot kapni vagy sárga iMac-et, még is nagyon jól néznek ki és nagyon kívánatos tárgyak.
    Akik elsősorban szép gépet szeretnének, azoknak a HP gépeit ajánlanám. Ők az Apple féle megjelenésben dolgoznak, nagyon szép és minőségi gépeket gyártanak ebben a prémium szegmensben, például az EliteBook szériával. Akik igazi üthető-vágható igáslovat, annak csak a Lenovo ThinkPad jöhet szóba, amik között ma már szintén nagyon sok olyan változat van, amik nem úgy néznek ki, mintha baltával faragták volna (Yoga, Carbon széria, bár szerintem a 'T' széria kocka megjelenése is rohadt jól néz ki), akik viszont a kettő között gondolkodnak, azoknak a Dell gépei kiváló választások lehetnek.
    Asztali gépekből is hasonló a felállás. A HP nagyon szép dizájnokban dolgozik, a Lenovo sokkal többet alárendel a műszaki tartalomnak, a Dell pedig itt is a kettő között lavírozik.




Remélem sikerült néhány problémás pontot eloszlatnom és remélem, hogy ez az írás is segít abban, hogy minden szempontból tudatos döntést hozz! 
Az ember sok esetben, főleg a külső nyomás hatására hajlamos érzelmi döntést hozni, még azon emberek is, akik sokkal technokratábbak, mint az átlag. 
Használt prémium gépet venni, ma már nem jelenti az olcsóságot. Egy ilyen gép megjelenése sokkal komolyabb, sokkal inkább mutatja azt a felhasználóról, hogy számít neki a minőség.
Emellett egy műszakilag is prémium termékhez juthatsz, amivel ráadásul teszel is valamit a környezetvédelemért és a pénztárcádért, azzal, hogy a céljaidnak több, mint megfelelő terméket veszed, újra felhasználod.

Ha egyéb kérdéseid is lennének, keress minket nyugodtan!