+36-70/670-1530 | info@doxit.hu                                                              Akár 1-2 munkanapos szállítás!

+36-70/670-1530 | info@doxit.hu                                                              Akár 1-2 munkanapos szállítás!

Doxit Blog

Miért nem létezik mesterséges intelligencia?

Kovács Péter
Miért nem létezik mesterséges intelligencia?

Te mire gondolsz mikor meghallod ezt a szót, hogy mesterséges intelligencia?
Mit vált ki belőled ez a gondolat? Félsz tőle? Netán inkább a lehetőséget látod benne?
Úgy gondolod elveszi a munkánkat vagy inkább azokhoz tartozol akik szerint felszabadít minket a ’rabszolga’ munka alól?

Egyáltalán létezik vagy létezhet mesterséges intelligencia?

Ezekre keressük ebben a cikkben a választ.

Értsük meg Első körben próbáljuk meghatározni mit is jelent az, hogy intelligencia. Ehhez alapnak tekintsük meg a Wikipédia szócikkét: ’ Az intelligenciát sokféleképpen határozták meg, a komplex fogalom a logika, a megértés, a tudatosság, a tanulás, az érzelmi tudás, az érvelés, a tervezés, a kreativitás és a problémamegoldás kapacitásaira vonatkozik. Általánosabban úgy fogalmazható meg, mint az információ felfogásának vagy észlelésének képessége, és tudásként való elraktározása, annak érdekében, hogy a jövőbeni adaptív magatartásformák során egy adott környezetben vagy kontextusban alkalmazható legyen.’ A hivatkozott szócikk

Persze az intelligencia ennél sokrétűbb és valójában igen nehéz lenne megfogalmazni pontosan mit is értünk alatta. Én például ide sorolom a humort, ami aztán egyáltalán nem következik semmiből, ahogyan a kultúra és a vallás sem. Ezek valójában semmiféle evolúciós, természethez való szoros alkalmazkodáshoz, a túléléshez és a létezéshez egyáltalán nem szükséges attribútumok. Olyan dolgok, amik igazából nem következnek semmiből, még is létrehoztuk őket. De, tovább bonthatjuk az intelligencia kérdését. Például emberek esetében beszélünk érzelmi intelligenciáról is. Ez magában foglalja az empátiát, a beleérző képességet, mások érzelmeinek érzékelését vagy az önuramlat. Ami az egészben igazán fontos, hogy teszünk úgy dolgokat, hogy az a múltunkból vagy a korábbi tapasztalatainkból nem következik.

 

Mesterséges Intelligencia a zsebedben

 

...és akkor megint a marketing. Fent megbeszéltük mi az intelligencia. Rengeteg kutatás indult már a mesterséges intelligenciával kapcsolatban, de nagyjából minden oda fut ki, hogy ezt megalkotni emberi szinte gyakorlatilag lehetetlen, utópia. A 17. század óta beszélhetünk olyan kutatásokról, amik a mesterséges intelligenciával, tudat létrehozásával foglalkoznak. Ez az utóbbi évtizedekben annyira népszerű fogalommá vált, hogy erre rá ült a marketing gépezet és mindenkivel elhitette, hogy mesterséges intelligencia létezik. Például a telefonodban, mikor fotózól. A ’mestersége intelligencia’ beállítja neked, hogy az egy füves rét vagy naplemente, amit éppen fotózni kívánsz. Vagy, ami a témát belőlem is kiváltotta, nem rég jelent meg a Mid Journey-nek nevezett grafikai mesterséges intelligencia. Ő azt tudja, hogy beírunk neki kulcsszavakat, leírásokat (angolul) és ő abból rajzól valamit. Nagyon jó pofa és tényleg hasznos lehet a jövőben, de ez sem mesterséges intelligencia.

 

Át vagyunk verve

 

Amiket ma eladnak nekünk a marketingesek, hogy mesterséges intelligencia, semmi mások, mint olyan célszoftverek, amelyek az eddigiekhez képest bonyolultabb algoritmussal rendelkeznek. Képesek statisztikákat kezelni, bizonyos gyakori műveleteket figyelni esetleg különböző szenzorokkal együtt működve előre definiált feladatokat végrehajtani. De, könnyen belátható, hogy ennek semmi köze az intelligenciához. Ahogyan felszokták hozni példának az ’önvezetést’ is, amit én szintén csak fejlett vezetéstámogató rendszernek hívok. Nekem az önvezetésbe már beletartozna az is, hogy a szoftver döntéseket képes hozni. Az nem döntés, hogy előre megmondjuk, hogy bizonyos helyzetekben mit tehet vagy mit nem tehet. A valóság annyira sokrétű és változatos, hogy ilyen megközelítéssel sosem fog egy szoftver döntést hozni, csupán, ahogyan eddig is, parancsokat fog végrehajtani. Azokat a parancsokat, amiket előtte mi megadtunk neki. Minden korszaknak vannak olyan húzó fogalmai, amivel jobban lehet terméket értékesíteni. Ilyen volt annak idején a mátrix, ilyen a kvantum és ebbe a sorba illeszkedik a mesterséges intelligencia is.

 

Ettől még elveszik a munkát.... aztat el

 

 

Ettől még igen is lehet tartani ezektől a cél algoritmusoktól. Még, ha sosem tudjuk megalkotni a valós mesterséges intelligenciát, tudatot, valós félelem, hogy az automatizálható folyamatokat, egyre nagyobb arányban fogják átvenni ilyen robotok. A Tesla például nem rég jelentette be saját robotját, ami kifejezetten azzal a céllal jött létre, hogy ember szabású munkarobotokat alkossanak, relatív olcsón.

A Tesla Optimus névre keresztelt robotjának koncepció képe

Érdekes kérdés persze, hogy az olyan folyamatok, amiket robotokkal kiváltunk valójában olyan munkák e, amit egyébként nagyszázalékban szívesen csinálnánk e életünk végéig. Ragasztottam matricát és hajtogattam dobozt diák koromban gyártósoron 12 órában és azt kell mondjam, hogy ez valójában senkinek sem való és jobb, ha egy gép csinálja.

De, ebben az átalakulási folyamatban már nagyon régóta benne vagyunk. Ebben semmi újdonság nincs. Mit tehetsz ellene? Tanulsz! Olyan dolgot leginkább, amit jó eséllyel nem lehet még jódarabig gépeknek kiszervezni. De, persze félni sem kell annyira. Hiszen minden gazdaság alapvető mozgatórugói valójában nem a nagy multik, hanem a közepes és kis vállalkozások, ahova mire leszivárognak ezek a robotok, addigra vélhetően lesz még 1-2 generáció váltás (már ha ezt megéli a jelenlegi civilizáció ugye). Persze, ha egy olyan kistérségben élsz, ahol az egyetlen valós alternatíva a munkára mondjuk egy autógyár és betanított munkát végzel... nos neked kiemelten ajánlom, hogy azonnal kezdj el tanulni.

 

Összefoglalás

 

A mesterséges intelligencia abban az értelemben, amit tudományosan értünk alatta közel sem létezik és az utóbbi évtizedekben sem kerültünk hozzá sokkal közelebb. Azok a bonyolult, valamilyen szinten statisztikákból és néhány szenzorból szűk és előre jól meghatározott keretek között ’alkalmazkodni’ képes algoritmusok, amiket létrehozunk viszont bizonyos emberek munkájára nézve valós veszélyt jelentenek. De, ez a folyamat már minimum 30 éve tart. Tehetsz ellene. Tanulj, tanulj és tanulj.

Emellett van egy csodálatos oldala is. Mert miközben ilyen rendszereket fejlesztünk sokat tanulunk saját magunkról, a motivációinkról és még is csak olyan rendszereket hozunk létre, amik egyébként megkönnyítik a mindennapjainkat. Ez pedig átkozottul jó és izgalmas. :)