+36-70/670-1530 | info@doxit.hu                                                              Akár 1-2 munkanapos szállítás!

+36-70/670-1530 | info@doxit.hu                                                              Akár 1-2 munkanapos szállítás!

Doxit Blog

Hogyan takarítsd a monitorod, TV-d vagy a laptopod kijelzőjét?

Kovács Péter
Hogyan takarítsd a monitorod, TV-d vagy a laptopod kijelzőjét?

Nem tűnik egy bonyolult dolognak, még is rengeteg ’népi-és legendás’ technika ismert a ’csík mentes ragyogásért’. Amilyen egyszerűnek tűnik, annyira az is csak sokan túl bonyolítják. Most eláruljuk neked, hogy pár ezer laptoppal és monitorral a hátunk mögött, mi hogyan és mivel csináljuk.

Csak óvatosan

 

Az eszközeink kijelzője általában sokkal érzékenyebb a karcokra, mint mondjuk egy ablaküveg. Ha összekarcoljuk némileg még nem tragédia feltétlen, de akit ez zavar azt nagyon fogja, mint engem alvásra felkészülve a nyári zümmögő légy a fülembe egy fárasztó nap után.
Ráadásul azokat a karcokat nem lehet már ’kiszedni’. Persze erre is rengeteg -nem működő-’praktika van’, de ezzel majd egy másik cikkben foglalkoznék.
Egyezzünk ki annyiban, hogy ha lehet jobb lenne nem összekarcolni vagy rosszabb esetben betörni a kijelzőt.
Emellett a kijelzők felülete rendelkezhet különböző bevonatokkal és/vagy olyan anyagból készülhetett, ami nem nagyon szereti az agresszívabb szereket.

EXTRA FONTOS: Az első dolgod mindenképpen az legyen, hogy elolvasod az adott gyártó utasításait, kifejezetten arra vonatkozólag, hogy milyen szerekkel lehet vagy éppen tilos takarítani.

 

Csak puhán és csíkmentesen

 

A megfelelő tisztítás a rongynál kezdődik. Sok helyről hallhattátok, hogy mikroszálassal kell, ami igaz is, de ennek 1000 fajtája létezik. A mindenki által ismert bolyhosabb változat erre a feladatra gyakorlatilag alkalmatlan. Szintén nem megfelelőek az autóápolásban használt nagy nedvszívó képességgel rendelkező darabok, de nekünk a teljesen sima felületű (amely a szarvasbőrre szeretne hasonlítani) sem igazán vált be.
Mi a képen látható típust tudjuk ajánlani. Nekünk ez a változat működik mindig, minden féle kijelzőn és ez a fajta ténylegesen csíkmentesen tisztít.

Fontos, hogy kijelző tisztításhoz mindig legyen egy megfelelő törlőkendőd (például a fenti képhez hasonló), amit csak erre használsz! Ha több kijelzőt tisztítasz egyszerre, főleg, ha mondjuk TV-re is használnád, akkor érdemes 2-3 darabot tartani. Nem egy költséges befektetés és szinte csak egyszer kell meg venni. Ne mosd ki vegyszerekkel. Legjobb, ha forró vízben és sima (!) szappannal kézzel kimosod és kirakod száradni.

 

Oldjon, de ne marjon

 

Tehát a rongyunk meg van. Most kellene ugye valami szer, amivel feloldjuk a kijelzőn lévő piszkokat, zsírt, port, egyebeket és egy kicsit fertőtlenítjük is. Ugye fentebb megjegyeztem, hogy az agresszív oldószereket kerülni kell. Érdemes kifejezetten képernyő tisztításra szánt szert használni. Lehet persze hagyományos ablaktisztítóval is, de a tapasztalatunk az, hogy jelentősen rosszabbak, mint a specializált termékek. Mi jelenleg ezt használjuk:

 

 Itt tudjátok megvenni: Platinet FreeStyle FS6250 LCD Special Gel+Microfibre Nano Cl (doxit.hu)

Megvagyunk?

 

Lényegében igen, de ajánlanánk még 1 apróságot. Nagyon jól tud jönni egy, az alábbi képen is látható nagyon puhaszőrű ecsetke.

Hogy miért? Mert ezzel finoman kitudjuk szedni a sarkokból, szélekből az illesztéseknél megállt port. Nem mellesleg egyéb helyek portalaníntásához és tisztításáshoz is kiváló. Például billentyűzet, csatlakozók, zsanérok satöbbi.

 

Hogyan vagy hogyan ne?

 

Tehát, adott minden. Meg van a megfelelő rongyunk, tisztítószerünk, ecsetkénk és elolvastuk a gyártó utasításait is.

Kezdésnek érdemes a kis ecsetkével nagyon óvatosan portalanítani a kijelzőt. Különös tekintettel a keret melletti illesztésekre és sarkokra. Közben érdemes akár csak szájjal (vagy kompresszorral maximum 2 bar-on viszonylag távolról) fújkálni, hogy amennyire csak lehet a port, koszt már ebben a lépésben eltávolítsuk. Mindenképpen nézd át a kijelzőt erős fényben, különböző szögekből, hogy olyan szennyeződés semmiképpen se maradjon, ami takarításkor megkarcolhatja.
A rongyunkat hajtsuk félbe vagy negyedbe.
Ezt követően felvisszük a nem túl sok tisztítószerünket és a szélektől indulva egyenes, nem körkörös mozdulatokkal (!) át töröljük. Aztán fordítunk a rongyon a száraz oldalra és még egyszer áttöröljük.
A rongyot nem szabad a felületre nyomni. Inkább ismételd meg kétszer-háromszor a folyamatot, minthogy visszafordíthatatlan kárt okozz magadnak.


Ennyike!

 

Nagyjából ennyi a ’varázslat’. Nem kell a dolgot túl gondolni, csupán a megfelelő eszközöket és szereket kell használni és szép tiszta és csík -folt mentes kijelzőt kapunk.