+36-70/670-1530 | info@doxit.hu                                                              Akár 1-2 munkanapos szállítás!

+36-70/670-1530 | info@doxit.hu                                                              Akár 1-2 munkanapos szállítás!

Doxit Blog

EZT FIGYELD: 5 óra alatt tervezett processzort egy mesterséges intelligencia

Kovács Péter
EZT FIGYELD: 5 óra alatt tervezett processzort egy mesterséges intelligencia

A kutatók szerint ez 1000-szer gyorsabb volt, mint amennyire az embernek szüksége van egy CPU megtervezéséhez

Kínai kutatók olyan mesterséges intelligencia eszközt fejlesztettek ki, amely kevesebb mint öt óra alatt képes működő számítógépet megtervezni.

 Az öt különböző intézményből származó 19 informatikusból álló csapat áttörést hajtott végre a mesterséges intelligencia terén, miután bebizonyították, hogy a gépek az emberekhez hasonló módon képesek számítógépes chipeket létrehozni.

 A bravúrt 1000-szer gyorsabban hajtották végre, mint ahogyan egy emberi csapat elérte volna – állították a kutatók, ami jelentős lépést jelent az önfejlődő gépek építése felé. Összehasolítás képpen, ehhez a művelethez az Intelnek például nagyjából 4 évre van szüksége emberi erőforrásokat felhasználva.

 „A tervezési tevékenység... megkülönbözteti az emberiséget más állatoktól és a hagyományos gépektől, és a gépek emberi szintű vagy azon túli tervezési képességekkel való felruházása hosszú távú törekvés” – írták a tudósok kutatásaikat részletező tanulmányban .

 „Bemutatunk egy új mesterséges intelligencia-megközelítést, amely automatikusan megtervezi a központi feldolgozó egységet (CPU), a számítógép agyát, és a világ egyik legbonyolultabb eszközét, amelyet az emberiség valaha is tervezett.”

A projekt egy ipari méretű RISC-V CPU elrendezését foglalta magában, amely képes Linux operációs rendszer futtatására, és 99,99 százalékos pontosságot ér el az érvényesítési tesztekben. 

 Az AI megkerülte a tipikus tervezési ciklus kézi programozási és ellenőrzési folyamatát, amely a kutatók szerint „a tervezési idő és erőforrások több mint 60-80 százalékát emészti fel” az emberi csapatoknál.

 A mesterséges intelligencia autonóm módon is képes volt felfedezni a számítógépes tervezést, feltárva az 1945-ben először feltalált Neumann-féle architektúrát.

 A CPU általános teljesítménye viszonylag szerény a modern számítógépekhez képest, a kutatók szerint az 1991-es Intel 80486SX CPU-hoz hasonló teljesítményre képes. (300 MHz-es és 65 nm-es gyártástechnológia)

 A mesterséges intelligencia megközelítésének kifejlesztése ugyanakkor „reformálja a félvezetőipart a tervezési ciklus jelentős csökkentésével” – mondták a kutatók.