+36-70/670-1530 | info@doxit.hu                                                              Akár 1-2 munkanapos szállítás!

+36-70/670-1530 | info@doxit.hu                                                              Akár 1-2 munkanapos szállítás!

Doxit Blog

10 tipp – Hogyan legyen jó az akkud sokáig

Kovács Péter
10 tipp – Hogyan legyen jó az akkud sokáig

Akkumulátoros eszközt azért veszünk, hogy függetlenedni tudjunk az elektromos hálózattól.
Mivel egy viszonylag érzékeny összetevőről beszélünk, fontos, hogy néhány praktikus tanácsot megfogadjunk, ha hosszútávon fent kívánjuk tartani a kapacitását.

Mi az akkumulátor?

 

Egyszerűen leírva ez az energiatároló vegyi úton tárolja el a villamos energiát. Majd szintén vegyi úton biztosítja, hogy ezt ’ki vegyük’ belőle. Csak egyenárammal képes működni, így mind a bemeneten, mind a kimeneten ezt fogjuk kapni.
Sok fajta típus létezik, de az elektromos berendezéseink döntő többségben a lítium technológiát használja. (lítium-ion, lítium-polimer)
Fontos eleme a vezérlő elektronika és a szoftveres háttér, ugyan is ezek képesek szabályozni az optimális feltöltést és kisülést (lemerülés).

Legfontosabb fogalmak

  • Kapacitás: Wh- vagyis Wattóra. Megadja számunkra, hogy egy egységnyi óra alatt mekkora teljesítmény leadására képes az akkumulátor. Minél nagyobb ez a szám, annál nagyobb energia leadásra képes, azonban ez általában a méret és a tömeg növekedéssel jár.
    Ebből nem feltétlen következik, hogy milyen hosszú üzemidőre számíthatunk. Persze azonos típusú, felszereltségű, mondjuk laptop esetén, ugyan azon terheléssel nagyobb Wh-ás akkumulátorral hosszabb ideig fog üzemelni.

  • Cella: Az akkumulátor tokján belül elhelyezett, elemekhez hasonlóan kinéző hengeres alkatrész (bár, ma már nagyszámban használnak ’tasak’ szerű cellákat, a hagyományos hengeres kialakítás helyett), ami tulajdonképpen maga az energitároló.
    Általában összefüggésben van a kapacitással. Minél több cellás az akkumulátor, annál magasabb a kapacitás. De nem egyértelmű az összefüggés, mert bizonyos fejlesztésekkor növelik a cellákon belüli energia sűrűséget. Ilyenkor pedig kevesebb vagy kisebb méretű cellák használatával is elérhető azonos kapacitás.

  • Üzemidő: Az a mutató ameddig az eszközünk üzemelni tud az akkumulátorról. Óra/percben van megadva.
    Nagyon sok dologtól függ, hogy ez a valóságban hogyan alakul.
    A gyártók az autók fogyasztásához hasonlóan egy bizonyos meghatározott tesztkörnyezetben mért adatot adnak meg.
    Ettől mi fogyasztók jelentős eltéréseket tapasztalhatunk, a saját szokásaink függvényében, akár pozitív, akár negatív irányba.

  • Töltöttségi szint: Leginkább ezzel találkozunk, ha az akkumulátor aktuális kapacitását szeretnénk megtudni. %-ban van megadva.

  • Kisülés: Köznyelvben ezt hívjuk merülésnek. Amikor az akkumulátorunk feltöltött állapotról elkezd merülni. Teljes kisülésnek a 0%-os töltöttségi szintet hívjuk.

  • Töltési ciklus: 1 töltési ciklusnak számít a 0-100%-ig tartó teljes feltöltés/kisülés.
    Ha például 50%-ról töltjük 100%-ra az csak fél ciklus.
    Ha ezt 2szer tesszük meg, az már 1 ciklusnak számít.
    Egy átlagos akkumulátor 300-500 ciklusra van hitelesítve, a jobb akkumulátorok akár 1000 feletti ciklusidővel is rendelkezhetnek.

  • Degradáció: Az akkumulátor állagromlását értjük alatta. Új állapotában tekintjük az akkumulátort 100%-osnak, amikor a gyártó által megadott teljes kapacitásával rendelkezik. Azonban használat közben ez fokozatosan romlik. Nem megfelelően használva, tárolva gyorsabban az átlagosnál.
    A fent említett gyártó által megadott töltési ciklust elérve, már általában 70-80%-os csak az eredeti kapacitásának. Ennek következtében kevesebb ideig fog akkumulátorról üzemelni az eszköz, tehát gyorsabban fog lemerülni ugyan azon felhasználási mód mellett.


Most, hogy a teljesség igénye nélkül megismertünk pár alapfogalmat, nézzük mivel óvhatjuk leginkább az akkumulátorunkat.


  1. Óvd a hőtől!

Az akkumulátorok kifejezetten érzékenyek a túlzott melegre és hidegre, bár utóbbi általában csak időszakos kapacitás vesztéssel jár, a túlzott meleg végleges károkat tud okozni.
Ez akkor is érvényes, ha csak tároljuk az eszközt (laptop/notebook, okosóra, telefon, tablet stb.) és éppen nem használjuk.
Általánosságban a legoptimálisabb hőmérséklet 15-25 fok között szokott lenni, de jellemzően 10 és 35 fok között nem történik degradáció.
Így tűző napnak, sugárzó hőnek ne tegyük ki az eszközünket.
Érdemes kerülni a nagymelegben történő használatot.
Ha lehetséges ne töltsük és használjuk egyszerre az eszközt, mivel ilyenkor is extra hő termelődik. Amennyiben mindenképpen használnunk kell vagy biztosítsunk neki extra hűtést, vagy csak olyan dolgot csináljunk, ami nem kíván nagy teljesítményt. Például egy egyszerű szövegszerkesztés vagy filmnézés még nem jelentős terhelés -kivéve mondjuk egy 4k HDR film-, de mondjuk a videóvágás már az.
Ha hosszabb ideig nem használjuk az akkumulátort tároljuk sötét hűvös helyen.

 

  1. Ne formázd!

 

Általános tévhit, hogy az akkumulátorokat le kell időnként meríteni és feltölteni.
Ez valójában az idő előtti degradációt segíti csak.
A mai akkumulátorokat nem szükséges formázni, sőt, kifejezetten káros szokás.

 

  1. Csak a gyári!

 

Itt a töltőre gondolunk. Természetesen egyes eszközökhöz léteznek a gyárival megegyező minőségű töltők, ezeket nyugodtan használhatjuk.
De, törekedjünk arra, hogy az eredeti gyári töltőket és kábeleket használjuk.
Mindenképpen kerüljük a nagyon olcsó töltőket. (az univerzálisakat is)
Amiket a különböző nemzetközi webáruházakból tudunk megrendelni szintén kerülendők. Itt nagyon tud érvényesülni, az olcsó néha drága elv.

 

  1. Bízd a szoftverre!

 

Ma már a legtöbb elektronikai rendszer rendelkezik aktív energia menedzsmenttel.
Ezek szoftverek, amik vezérlik a töltési és kisülési ciklusokat.
Figyelik a használatot és a hőmérsékleteket és ennek megfelelően folyamatosan igazítják.
Nagyon sok gyártó, már AI-t (mesterséges intelligencia) is használ, ami pásztázza, hogy mikor hogyan használjuk az eszközünket és ennek megfelelően szabályozza a töltést és teljesítményt. Így például láthatsz olyat, hogy a laptop mondjuk csak 80%-ra tölt fel.
Nem nagyon érdemes belenyúlni manuálisan ebbe a menedzsmentbe.

 

  1. Egy laptop nem asztali gép!

 

Ez kifejezetten notebookokra érvényes.
Lehetőleg a laptopodat laptopként is használd.
Nagyon sokan használják notebookjukat folyamatosan áramforráshoz csatlakoztatva, kvázi asztali számítógépként, napi sok óra használat mellett.
Ilyen esetben erősen megfontolandó egy asztali számítógép beszerzése. Erről itt írtunk.
De, ha már még is így kell használnunk és ha arra a gépünk lehetőséget ad, távolítsuk el az akksit ilyen esetben.

 

  1. Egyebet nem tudok mondani. Kérem kapcsolja ki!

 

Szintén leginkább a laptopokat érinti.
Előfordulhat, hogy ha használat után, jó szokás szerint csak lehajtjuk a notebookunk kijelzőjét, ami ilyenkor ugye alap esetben alvó állapotra vált, bizonyos program vagy programok blokkolják, hogy ez megtörténhessen.
Ilyenkor meg tulajdonképpen a gép ugyan úgy működik tovább.
Ha ilyenkor, mondjuk táskába helyezzük, az nem csak az akkumulátorra nézve lehet nagyon káros, de egyéb komponensekre is.
Így, ha hordozni fogjuk érdemesebb azt kikapcsolt állapotban tenni.

 

  1. Kerüld a 0-át és a 100-at!

 

Egy lítium akkumulátor nem igazán szereti, ha szélsőséges töltöttségi szinteken használjuk. Ez a vegyi mivoltából következik.
Ha lehetséges ne merítsük 20% alá és ne töltsük 80% fölé.
Persze, ha ez néha megtörténik még nem katasztrófa, de ne tegyük ezt szokás szinten.
Léteznek ma már nagyteljesítményű power bank-ek (külső, hordozható akkumulátor) egészen kedvező árakon, amivel akár notebookot és egyéb eszközöket is tölthetünk, de autós kiegészítők is nagyszámban elérhetőek.
Azonban itt is törekedjünk a jó minőségre és inkább fizessünk pár ezer forinttal többet egy ilyen eszközért, mint hogy idő előtt tönkre tegyük az akkumulátort vagy akár magát az eszközt.

 

  1. Tárold, de okosan!

 

Előfordulhat, hogy hosszabb ideig nem használjuk az akkumulátoros eszközünket.
Ilyenkor töltsük fel 50%-ra és így tegyük hűvös, sugárzó hőtől, naptól védett helyre.
Ha tényleg hosszú ideig, mondjuk hónapokig nem használjuk, időnként -legalább negyedévente- ellenőrizzük és mindig töltsük fel nagyjából 50%-ra, ugyan is egy akkumulátor úgy is merül, ha nincs aktív használatban.

 

  1. Lassíts!

 

Nagyon jó és kényelmes, hogy ma már a legtöbb eszközhöz elérhető a nagyteljesítményű töltés.
A gyártók nagyon sokat dolgoznak és fejlesztenek azon, hogy ez a gyorstöltés lehetőleg semekkora problémát ne jelentsen, azonban a gyakorlati tapasztalat az, hogy a rendszeres gyorstöltés bizony komoly kihatással van az akkumulátor élettartamára.
Ezért, ha éppen nem szükséges, hogy nagyon gyorsan feltöltsük, ne használjuk a gyorstöltést.

 

  1. Legyél Update!

 

Mikor megveszed az eszközöd, azon van egy bizonyos szoftver, amit a gyártók általában folyamatosan fejlesztenek, hibákat javítanak és ingyenes frissítések formájában elérhetővé tesznek.
Ezek közül vannak olyanok, amiket csak manuálisan tudunk telepíteni.
Ilyen általában az akkumulátor saját belső szoftvere (firmware), de említhetnénk például a BIOS frissítéseket is.
Ezeket fontos naprakészen tartani és időnként megnézni, hogy elérhetőek e ilyen frissítések.
Persze ehhez azért nem árt némi szakértelem, ugyan is, ha itt hibázunk sokszor visszafordíthatatlan károkat okozhatunk.
Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, inkább bízzuk szakemberre.

 

Összegezzünk:

 

Az akkumulátor sajnos olyan, hogy ha nagyon kimérten és precízen is kezeljük, állapota romlani fog.

Ha tönkremegy, akkor lehet drága, de egyesesetekben egészen olcsó is. Bizonyos akkumulátorok javíthatók is például cella cserével és sokból léteznek megfizethető csere alternatívák jó minőségben.
Csere esetén érdemes a gyárit vagy a gyárihoz hasonló minőségű utángyártottakat beszerezni és kerülni az olcsó, jellemzően kínai cellás darabokat.
Mivel a használattól nagyon függ, hogy meddig lesz jó ez a komponens és mivel nagyon nehéz, sőt lehetetlen bizonyítani, hogy egy idő előtti tönkremenetel gyártási hiba, vagy a felhasználó tevőlegesen okozta, ezért jótállás (garancia) még új eszköz vásárlásakor is vagy csak egy nagyon rövid ideig van rá (3-6 hónap) vagy erősen korlátozott esetekben és ekkor is csak jellemzően maximum 1 évig.

Ha a fenti jó tanácsainkat megfogadod, sem lesz örökéletű ez az alkatrész, de nagyobb eséllyel tudod elérni a gyártó által megadott élettartamot.
Fontos továbbá megjegyeznünk, hogy a fenti tippek általános megállapítások. Minden esetben olvasd el és tartsd be a gyártó által előírt útmutatásokat!